Levering binnen 5 werkdagen.

Beitsen en behandelen van uw schutting

Het behandelen van uw schutting is een mooie aanvulling voor een prachtige tuin. Het is niet noodzakelijk, maar bevordert wel de levensduur. In dit artikel leest u over het behandelen van de houten delen van de schutting en het behandelen van de betonnen delen van uw schutting.

Behandelen van houten schuttingdelen
Omdat hout een natuurproduct is, gaat het na verloop van tijd verkleuren naar grijs. De een vindt dat juist prachtig, de ander vindt het jammer van de mooie kleur. Als u het verkleuren van de schutting wilt voorkomen is het raadzaam om de schutting te beitsen.

Beitsen zonder schuren
Voor het beitsen van onbehandeld hout is schuren niet nodig. Als het hout al een keer behandeld is, is het verstandig om het hout eerst een keer op te schuren en te ontvetten. Afhankelijk van wat voor soort hout u heeft zijn er verschillende behandelmethodes.

Beitsen en behandelen van uw schutting

Beitsen of lakken?

Er is veel verwarring over wat het verschil is tussen beitsen en lakken, en wat nu het beste werkt voor de schutting. Daarom eerst een korte uitleg over beits en lak:
Beits is een vloeistof die in het hout trekt, waardoor het vocht ook binnenin het hout wordt gereguleerd. Het is dan ook niet nodig om het hout voor te behandelen. Het is daarnaast eenvoudig aan te brengen zonder druipers, omdat het hout de beits ‘opzuigt’. Beits dekt het hout ook niet volledig af, waardoor vocht wat nog in het hout zit, eruit kan dampen.
Lak is een vloeistof die het hout helemaal afdekt. Lak trekt ook niet in het hout, maar blijft er als een klein laagje bovenop liggen. Dit zorgt ervoor dat als er één klein stukje niet is gelakt, het hout daar snel kan gaan rotten. Voor het aanbrengen van de lak is het ook nodig om de ondergrond eerst te behandelen met een primer. Lak die goed is aangebracht blijft wel langer zitten dan beits. Lak heeft als nadeel dat het minder goed meebeweegt met het hout, waardoor het sneller loskomt als het hout gaat werken.
Over het geheel genomen adviseren wij om de schutting te beitsen i.p.v. te lakken.
 • Beits trekt in het hout
 • Beits dekt niet volledig
 • Lak is een vloeistof die het hout helemaal afdekt
 • Lak trekt ook niet in het hout, maar blijft er als een klein laagje bovenop liggen
 • Lak heeft als nadeel dat het minder goed meebeweegt met het hout

Hardhout behandelen

Allereerst is het belangrijk dat het hout niet te veel hars meer bevat. Met name hardhout bevat veel hars, wat de eerste twee seizoenen nog uit het hout wordt geperst, voornamelijk bij warm weer. Dit komt eruit als hele kleine glanzende bolletjes (zie pagina houtsoorten). Als de schutting dan al gebeitst is, zal dit hars vanonder de beits vandaan komen, waardoor het ook moeilijker te verwijderen is. Hardhout kan het beste minimaal 1 zomer uitgedroogd worden, voordat de beits op de schutting wordt aangebracht. Het hardhout zal dan al wel een klein beetje verkleurd zijn, maar met de juiste beits is dit weer een heel eind terug te brengen. Let erop dat u ademende beits gebruikt, waardoor vocht en hars wat er nog uit komt, niet de beits van de schutting drukt.

Geïmpregneerd naaldhout

Geïmpregneerd naaldhout is al een keer behandeld, waardoor het niet meer behandeld hoeft te worden. Toch zal ook dit hout gaan vergrijzen, al duurt dat wel langer dan met douglashout. Als u de groene kleur van het impregneren wilt behouden, kunt u ook deze schutting beitsen. Het is belangrijk om dit niet te snel te doen, omdat het impregneermiddel er het eerste jaar nog uit ‘zweet’. Na een jaar kunt u de schutting beitsen. Let erop dat u wel ademende beits gebruikt, zodat de laatste restjes impregneer uit het hout kunnen verdampen. Hiervoor hebben wij geen beits in het assortiment.

Douglashout

Douglashout bevat niet zo veel hars en kan prima snel gebeitst worden. Omdat douglas erg snel verkleurt, is het juist raadzaam om het snel te beitsen. Voor douglashout verkoopt Mega-Schutting beits in blikken van 2,5 liter. Een blik van 2,5 liter is genoeg om een schutting van ca. 10 meter 2 keer te beitsen. Deze kunt u bestellen in de webshop.

Zwart naaldhout

De zwarte schermen uit ons assortiment zijn blanke naaldhoutplanken die in een spuitmachine (vóórdat de schermen in elkaar geschroefd worden) zwart gespoten zijn met speciale beits. Als het hout gaat werken bij hoge temperaturen en veel zon (zwart neemt veel warmte op), kan het snel gebeuren dat het hout kleine barstjes gaat vertonen. Dit is normaal gesproken niet erg, maar bij een zwarte schutting is dit wel gelijk heel goed zichtbaar. Om de schutting de mooie zwarte kleur te laten behouden is het aan te raden deze elk jaar opnieuw in de zwarte beits te zetten. Deze kunt u bestellen in de webshop.

Behandelen van betonnen schuttingdelen

Bij een hout-betonschutting of een beton-betonschutting zullen de betondelen ook gaan verkleuren en soms zelfs kalkuitbloei gaan vertonen.

Dit proces is helaas niet te voorkomen, omdat beton een natuurproduct is. Dat klinkt misschien wat vreemd omdat beton in een fabriek gefabriceerd wordt.

Beton bestaat hoofdzakelijk uit de bestanddelen zand, grind en cement. Daar wordt dan nog wat kleurstof aan toegevoegd. Omdat deze ingrediënten zelf ruwe materialen zijn, hebben deze ook hun invloed op het uiteindelijke resultaat, en is beton nog steeds een natuurproduct. Het vergrijzen van de betonnen delen of het verschijnen van kalkuitbloei is te behandelen met antraciet of taupe coating. Een wit/grijze betonnen schutting is ‘naturel’, zodat daar ook geen coating voor beschikbaar is. Wit/grijze betondelen worden wel sneller vuil, bijvoorbeeld door groene aanslag. Dit is voornamelijk als er veel beplanting dicht op de schutting staat.

Coaten van betondelen

Voor het coaten van de betonnen delen zijn flessen coating beschikbaar van 1 liter. Deze flessen komen van de betonfabriek. Een fles coating van 1 liter is genoeg voor 1x coaten van:

 • Standaard schutting van 15 meter
 • Semi-luxe schutting van 15 meter
 • Luxe schutting van 10 meter
 • Beton-betonschutting van 4 meter (gerekend met een beton-betonschutting van 2 meter hoog)

Als de schutting net is geplaatst kan de schutting voor de eerste keer gecoat worden. Dit zorgt ervoor dat de betondelen langer de mooie antracietkleur zullen behouden. Als de delen al zijn vergrijsd zijn er meerdere lagen nodig om de schutting weer terug op kleur te brengen.


Gebruiksaanwijzing

 1. Met een spons een dunne laag coating aanbrengen op een schone en droge ondergrond
 2. Overtollige druppels wegdeppen.
 3. Indien nodig de volgende laag aanbrengen na ca. 1 uur

Let op

 • Het te behandelen oppervlak moet droog en vetvrij zijn
 • Coating aanbrengen bij een temperatuur tussen de 10 en 20 graden Celsius
 • Goed schudden voor gebruik
 • Meerdere lagen aanbrengen indien nodig