Levering binnen 4 werkdagen in heel Nederland

Naaldhout geïmpregneerd

Naaldhout geïmpregneerd is grenen- of vurenhout.

Grenenhout wordt gezaagd uit de grove den. De grove den komt veelal uit Europa, en dan met name uit de koudere landen, zoals Scandinavië en de Baltische staten. Het hout komt ook uit Oost-Europa, zoals uit Polen. Na het schaven wordt het hout onder hoge keteldruk geïmpregneerd. Het proces van impregneren duurt ca. 2-4 dagen en gebeurd zowel in Nederland als in het buitenland. Het impregneren geeft het hout een levensduur van ca. 15 jaar.

Naaldhout geïmpregneerd

Naaldhout schutting kopen

Tip... bestel uw complete schutting via onze online ontwerptool.

Impregneren

Waar is impregneren voor? Het impregneren van hout is een veelgebruikte methode om hout te verduurzamen. Impregneren beschermt het hout tegen rotten, schimmelen en termieten. Onbehandeld grenen gaat bijv. 5 tot 10 jaar mee, terwijl geïmpregneerd grenen 15 jaar meegaat.

Hoe wordt hout geïmpregneerd?

Het hout wordt voor enige tijd met impregneermiddel onder hoge druk geïmpregneerd. Het impregneermiddel wat gebruikt wordt is CTBG goedgekeurd. Het hout wordt door middel van een karretje in een groot drukvat gereden waar het hout eerst vacuüm wordt gezogen, waardoor de lucht uit het hout gezogen wordt. Door het vacuümzuigen gaan de poriën van het hout open staan. Daarna wordt het drukvat gevuld met impregneermiddel. Als het hout onder het vloeistof niveau staat wordt de capsule op hoge druk gebracht waardoor dit diep in de poriën van het hout trekt. Nadat het hout weer uit de capsule gehaald is wordt het enkele dagen onder een overkapping opgeslagen. Daarna is het hout gereed voor verwerking. Dit hele proces duurt ca. 2 – 4 dagen voor een trailer hout en gebeurt zowel in Nederland als in het buitenland.
Het hoofdbestanddeel van impregneermiddel is basiskopercarbonaat. Dit wordt aangevuld met verschillende andere stoffen.

Levensduur verlengen door impregneren

Grenenhout en vurenhout heeft een levensduur van 5-10 jaar. Door het impregneren van het hout, wordt deze levensduur 10-15 jaar (zonder grondcontact, denk aan een hout-beton schutting). Onbehandeld douglashout gaat ook 10-15 jaar mee. Als het geïmpregneerde hout permanent grondcontact heeft, is de levensduur tussen de 5-10 jaar (denk aan een hout-hout schutting).

Geïmpregneerde schutting behandelen?

Na een tot twee jaar zal het naaldhout gaan vergrijzen. Om dit tegen te gaan kan de schutting gebeitst worden. Het is wel belangrijk om dit pas na één jaar te doen, zodat het impregneermiddel dan goed uit het hout gedroogd is.

Geleverde en geplaatste naaldhout schuttingen

Zwart gespoten naaldhout

Zwart gespoten naaldhout is grenenhout of vurenhout wat kunstmatig is gedroogd. Het vochtgehalte is dan 14 tot 18% voordat het hout in de spuiterij gaat. Dit zorgt ervoor dat het hout de verf goed opneemt waardoor de verf diep in het hout trekt.
Op zondag is onze website gesloten.