Levering binnen 5 werkdagen.

Grenen

Grenen- of vurenhout is naaldhout.

Grenenhout wordt gezaagd uit de grove den. De grove den komt veelal uit Europa, en dan met name uit de koudere landen, zoals Scandinavië en de Baltische staten. Het hout komt ook uit Oost-Europa, zoals uit Polen. Na het schaven wordt het hout onder hoge keteldruk geïmpregneerd. Het proces van impregneren duurt ca. 2-4 dagen en gebeurd zowel in Nederland als in het buitenland. Het impregneren geeft het hout een levensduur van ca. 15 jaar.

Grenen

Grenen schutting kopen

Tip... bestel uw complete schutting via onze online ontwerptool.

Impregneren

Waar is impregneren voor? Het impregneren van hout is een veelgebruikte methode om hout te verduurzamen. Impregneren beschermt het hout tegen rotten, schimmelen en termieten. Onbehandeld grenen gaat bijv. 5 tot 10 jaar mee, terwijl geïmpregneerd grenen 15 jaar meegaat.

Hoe wordt hout geïmpregneerd?

Het hout wordt voor enige tijd met impregneermiddel onder hoge druk geïmpregneerd. Het impregneermiddel wat gebruikt wordt is CTBG goedgekeurd. Het hout wordt door middel van een karretje in een groot drukvat gereden waar het hout eerst vacuüm wordt gezogen, waardoor de lucht uit het hout gezogen wordt. Door het vacuümzuigen gaan de poriën van het hout open staan. Daarna wordt het drukvat gevuld met impregneermiddel. Als het hout onder het vloeistof niveau staat wordt de capsule op hoge druk gebracht waardoor dit diep in de poriën van het hout trekt. Nadat het hout weer uit de capsule gehaald is wordt het enkele dagen onder een overkapping opgeslagen. Daarna is het hout gereed voor verwerking. Dit hele proces duurt ca. 2 – 4 dagen voor een trailer hout en gebeurt zowel in Nederland als in het buitenland.
Het hoofdbestanddeel van impregneermiddel is basiskopercarbonaat. Dit wordt aangevuld met verschillende andere stoffen.

Levensduur verlengen door impregneren

Grenenhout en vurenhout heeft een levensduur van 5-10 jaar. Door het impregneren van het hout, wordt deze levensduur 10-15 jaar (zonder grondcontact, denk aan een hout-beton schutting). Onbehandeld douglashout gaat ook 10-15 jaar mee. Als het geïmpregneerde hout permanent grondcontact heeft, is de levensduur tussen de 5-10 jaar (denk aan een hout-hout schutting).

Geïmpregneerde schutting behandelen?

Na een tot twee jaar zal het grenen hout gaan vergrijzen. Om dit tegen te gaan kan de schutting gebeitst worden. Het is wel belangrijk om dit pas na één jaar te doen, zodat het impregneermiddel dan goed uit het hout gedroogd is.

Geleverde en geplaatste grenen schuttingen

Zwart gespoten grenen

Zwart gespoten grenen is grenenhout of vurenhout wat kunstmatig is gedroogd. Het vochtgehalte is dan 14 tot 18% voordat het hout in de spuiterij gaat. Dit zorgt ervoor dat het hout de verf goed opneemt waardoor de verf diep in het hout trekt.
Het grenen hout uit het assortiment van Mega-Schutting bestaat uit vurenhout en/of grenenhout. Dit wordt beide door elkaar gebruikt. Beide houtsoorten lijken veel op elkaar waardoor het lastig te beoordelen is welk houtsoort er is gebruikt.
Grenen en vuren hebben beide goede eigenschappen, wat het houtsoort aantrekkelijk maakt om te gebruiken in veel verschillende omstandigheden.

Vuren schutting

Vurenhout wordt gekapt uit een fijnspar en is het meest gebruikte naaldhout in Nederland. Deze bomen worden veel gekapt in Midden-Europa en Rusland vanwaar het hout naar Nederland wordt geëxporteerd. Vurenhout wordt in Nederland voor veel verschillende toepassingen gebruikt in de bouw en voor tuinhout.

De vuren schutting schermen zijn egaler van kleur dan grenen schutting schermen. Na het impregneren wordt dit kleurverschil steeds minder tot het na verloop van enkele maanden niet meer te zien is.
Kenmerken van vurenhout:
  • Eenvoudig te bewerken
  • Geeft weinig geur af
  • Eenvoudig te verduurzamen (impregneren of beitsen)
  • Kleine noesten

Schutting van grenenhout

Grenenhout wordt veel gekapt uit de grove den. Het is het meest gebruikte naaldhout na vuren. Grenenhout komt net als vurenhout veel uit Midden-Europa en Rusland. Grenen heeft meer kleurcontrast tussen het kernhout en spinthout wat het natuurlijke effect van de schutting planken versterkt. Deze contrasten zie je vooral terug in de ‘’vlammen’’ die je in het hout ziet.

Door het impregneren van het vurenhout en grenenhout wordt de levensduur ca. 10-15 jaar. Als de schermen in een hout-beton schutting worden geplaatst is dit een mooie duurzame oplossing. In onze handige 2D ontwerptool kunt u eenvoudig uw eigen schutting naar wens samenstellen. De prijs is gelijk inzichtelijk en u kunt direct een offerte aanvragen of bestellen.
Kenmerken van grenenhout
  • Taaier dan vurenhout
  • Contrast in kleuren
  • Vlammenpatroon
  • Grovere noesten