Levering binnen 5 werkdagen.

Eigenschappen van hout

Tuinhout is een veelgebruikt materiaal voor het bouwen van schuttingen in tuinen. Het kiezen van de juiste houtsoort voor jouw schutting is essentieel, omdat verschillende houtsoorten verschillende eigenschappen en kenmerken hebben. Hier zijn enkele belangrijke eigenschappen van tuinhoutsoorten die vaak worden gebruikt voor schuttingen:

  1. Duurzaamheid: Duurzaamheid is een cruciale eigenschap van tuinhout. Je wilt hout dat bestand is tegen de elementen en bestand is tegen verrotting, schimmel en insectenplagen. Cedar, redwood en tropisch hardhout zoals ipé staan bekend om hun natuurlijke duurzaamheid.
  2. Onderhoud: Sommige houtsoorten vereisen meer onderhoud dan andere. Zachte houtsoorten zoals vuren of grenen moeten regelmatig worden behandeld en geverfd om ze te beschermen tegen weersinvloeden. Hardhouten zoals eiken of robinia hebben over het algemeen minder onderhoud nodig.
  3. Esthetiek: De uitstraling van de schutting is belangrijk voor de algehele esthetiek van je tuin. Verschillende houtsoorten hebben verschillende kleuren en nerfpatronen. Cedar heeft bijvoorbeeld een natuurlijke rode tint, terwijl eikenhout een diepe bruine kleur heeft. Kies een houtsoort die past bij de stijl van jouw tuin.
  4. Prijs: De kosten van tuinhout variëren sterk, afhankelijk van de houtsoort. Tropisch hardhout is over het algemeen duurder dan inheems hout. Het is belangrijk om je budget in overweging te nemen bij het kiezen van een houtsoort voor je schutting.
  5. Milieuvriendelijkheid: Als je milieubewust bent, wil je wellicht letten op de herkomst van het hout. Kies voor hout dat afkomstig is van duurzaam beheerde bossen of overweeg alternatieve materialen zoals gerecycled kunststof.
  6. Weerbestendigheid: De schutting staat bloot aan verschillende weersomstandigheden, zoals regen, zon en wind. Sommige houtsoorten zijn beter bestand tegen deze elementen dan andere. Redwood en ceder hebben van nature een hoge weerbestendigheid.
  7. Levensduur: De levensduur van de schutting is afhankelijk van de houtsoort en de juiste behandeling. Hardhouten schuttingen kunnen tientallen jaren meegaan, terwijl zachtere houtsoorten mogelijk eerder moeten worden vervangen.

In het kort, bij het kiezen van een houtsoort voor je schutting is het belangrijk om rekening te houden met duurzaamheid


Zweeds rabat

Voorbeeld van gezaagde balken

DBD = Douglas dakbeschot, half lips

Voorbeeld van gezaagde balken

Mogelijkheden balk zagen uit boomstam

Voorbeeld van gezaagde balken