Levering binnen 5 werkdagen.

Betonnen schutting

Wat is een betonnen schutting?

Een betonnen schutting is een sterke schutting die vele jaren mee kan. Een betonnen schutting is een combinatie van betonnen sleufpalen met betonnen platen (beton-betonschutting). In tegenstelling tot een hout-betonschutting, bestaat de beton-betonschutting helemaal uit beton, en heeft dus geen hout.


Motieven
De betonplaten voor de betonnen schuttingen zijn verkrijgbaar in verschillende motieven en betonkleuren. 

Toepassingen voor betonschuttingen

De beton-betonschutting wordt onder andere veel toegepast in boerderijtuinen, waarbij een betonnen schutting een robuuste uitstraling geeft. Naast een mooie erfafscheiding is een betonnen schutting ook erg mooi als afscheiding van verschillende delen van de tuin of het perceel. De betonnen schutting is in verschillende hoogtes leverbaar, zodat deze bijvoorbeeld mooi toegepast kan worden als omheining van een stortplaats.

Een groot voordeel van een betonnen schutting is dat deze meer geluid dempt dan een hout-beton schutting, omdat de delen strak op elkaar zitten. Om die reden wordt een betonnen schutting veel toegepast naast speeltuintjes, lawaaiige buren en rumoerige omgevingen.

Bij (hoek)woningen langs drukke wegen is een betonnen schutting ook een veelgebruikte methode om het geluid van voorbijrazend verkeer tegen te gaan. Beton wordt zoals bekend veel als geluidswal langs snelwegen gebruikt. Nu is een schutting uiteraard niet zo dik als een geluidswal, maar deze reduceert wel een deel van het geluid.

Voor huizen langs winderige vlaktes is een betonnen schutting goed geschikt om een windstille hoek te creëren. Dit is handig als u een vrijstaande woning hebt, en vooral langs open vlaktes. In combinatie met een afdakje (dit levert Mega-Schutting niet) realiseert u eenvoudig een stijlvolle zithoek.

Een betonnen schutting wordt ook vaak gecombineerd met een betonnen schuur die opgebouwd wordt door een schutting in een vierkant met een poort te plaatsen. Na montage van een afdak is er eenvoudig een schuur of opbergruimte gerealiseerd.

Voor het wegwerken van (rol)afvalcontainers is een betonnen schutting met een hoogte van +/-140 cm een ideale oplossing voor een strakke afwerking van de tuin. 


Verschillende hoogtes mooi te combineren

Bij betonnen schuttingen is het eenvoudig om verschillende hoogtes te combineren. Het is mogelijk om met 1 betonplaat te beginnen, en dit stapsgewijs op te bouwen tot een hoogte van 7 betonplaten. De schutting komt dan uit op een hoogte van ca. 230-240cm boven het maaiveld. Dit wordt veel toegepast bij hoekwoningen, waarbij de achtertuin ca. 2 meter is, en vanaf de voorgevel de hoogte ca. 1 meter wordt.

Beton producten

Beton producten voor schuttingen worden in veel verschillende soorten gemaakt. Dit zorgt ervoor dat Mega-Schutting een divers assortiment kan aanbieden.

De betonnen delen van onze schuttingen worden gemaakt van zelf verdichtende beton. Dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijk luchtbellen in de beton achterblijven. Ondanks dat dit proces met zorgvuldigheid wordt uitgevoerd, kan het toch voorkomen dat er luchtbellen in de beton te zien zijn.

De betonnen producten zijn allemaal voorzien van wapening, behalve de mutsen en de vulblokjes. De wapening in de palen zit in de hoeken verwerkt, waardoor het mogelijk is om in het midden van de palen een gat te boren. Let op dat u nooit dwars door een paal boort, maar altijd via twee kanten boren , omdat er anders een stuk kan uitbreken aan de achterkant.

Om te voorkomen dat het mooie uiterlijk van de betonplaat beschadigd raakt door het uitbreken van stukjes, raden wij u af om in de platen te boren.

Beton is een natuurproduct met als hoofdbestanddelen water, cement, zand en grind. Door dat het beton is gemaakt van natuurproducten, heeft dit ook zijn uitwerking op het eindresultaat. Dit proces wordt met zorg en aandacht gevolgd en gecontroleerd, maar kalkuitboei, krimpscheuren, kleurverschillen en luchtbellen zijn niet uit te sluiten en vallen dan ook niet onder garantie.

Bij de productie van de beton kunnen de temperatuur en luchtvochtigheid al invloed hebben op de kleur van het beton. Het kan daarom zijn dat er in één bestelling verschillende tinten waar te nemen zijn op de betonnen materialen. Na enige tijd zal dit naar één zelfde kleur verkleuren.

Het beton in de kleuren antraciet en taupe wordt gecoat met UV-coating. Deze coating zorgt er voor dat het beton langer zijn kleur houdt. Echter na verloop van tijd zal er toch vergrijzing optreden. De beton kan eventueel opnieuw gecoat worden, echter blijft deze behandeling dan wel jaarlijks nodig. Op aanvraag is coating leverbaar in flessen van 1 liter.

De mallen waarin de betonpalen gegoten worden bestaan deels uit rubber. Daarom kan het voorkomen dat bijvoorbeeld een paalpunt op een schuttingpaal niet helemaal gecentreerd is in het midden.  Dit is in het algemeen niet meer zichtbaar na het plaatsen van de schutting.

Bij sleufpalen kan het voorkomen dat de sponningen niet helemaal hetzelfde zijn, dit valt binnen de toleranties. Dit levert normaal gesproken geen problemen op. In het geval van beton-betonschuttingen kan dit er wel voor zorgen dat de betonplaten aan de bovenzijde van de schutting niet helemaal gelijk uitkomen met de afdekmutsen. Dit is op te lossen door gebruik te maken van dichte mutsen.

De betonplaten die Mega-Schutting levert hebben aan beide zijden een verjonging die in de betonpaal verdwijnt. Bij het uit de mal halen gebeurt het soms dat er een klein hoekje uit de verjonging breekt. Dit is geen probleem, omdat deze verjonging in de paal verdwijnt, waardoor dit niet meer zichtbaar is.